Saturday, October 26, 2013

10-10-10 sayuran yang sihat

 

Top 10 Senarai Sayur-Sayuran Yang Sihat

dari>> http://go-go-healthy.blogspot.com/2011/07/top-10-senarai-sayur-sayuran-yang-sihat.html

Sayur-sayuran yang sihat boleh membantu kita semua menurunkan berat badan, melawan penyakit dan menjadikan kita lebih sihat. BAGAIMANA KITA TAHU? Ini dibuktikan ramai penyelidik berkata begitu!

Senang... Anda hanya perlu memilih 5 atau 6 jenis sayuran dari senarai sayur-sayuran sihat di bawah nanti.

MENGAPA KITA PERLU MAKAN 5 @ 6 JENIS SAYUR-SAYURAN?
Kerana semua orang, dari golongan kaum ibu dan ahli-ahli sains terkemuka dunia sentiasa memberitahu kita untuk makan lebih banyak sayur-sayuran setiap hari. Walau bagaimanapun, majoriti penduduk di dunia tidak makan lebih dari 3 jenis sayur-sayuran setiap hari, tidak seperti yang disyorkan perlu makan sekurang-kurangnya 5 atau lebih sayur-sayuran.

Top 10 Senarai Sayur-Sayuran Yang Sihat

Kita tahu kebanyakan sayur-sayuran mengandungi kalori yang rendah dan nutrisi yang tinggi. Tetapi Top 10 Senarai Sayur-Sayuran yang saya berikan adalah yang terbaik daripada jenis sayuran yang lain. Jadi, anda boleh mula menambah sekurang-kurangnya 5 atau 6 pilihan dari senarai di bawah:

1. Sayur-sayuran Cruciferous. Sayuran ini dipenuhi dengan anti-penuaan, menlindungi dari kanser, meningkatkan imun fitonutrien, vitamin C & K, potassium, kalsium, zat besi dan asid folik. Senarai di bawah adalah sayuran jenis Cruciferous yang paling berkhasiat untuk dimakan mentah, kukus dan digoreng seperti Brokoli, Cauliflower, Brussels sprouts, Kubis hijau @ merah.

2. Lobak merah(carrots). Ia menbantu melindungi daripada kanser dan meningkatkan penglihatan dengan tahap paling tinggi karotenoid dan vitamin A. Lobak merah juga merupakan sumber vitamin B, C, K, Serat(apabila dimakan mentah), Kalium, Magnesium dan Folat. Dengan memarut lobak merah ke dalam salad atau makan anak lobak secara mentah sebagai makanan ringan.


3. Sayur-sayuran yang berdaun hijau gelap. Sayur jenis ini boleh dikukus atau digunakan dalam sup, cili, casseroles atau dimasak secara kacau-goreng(stir-fried). Salad daun hijau & merah adalah paling berkhasiat untuk dimakan secara mentah yang boleh dimasukkan ke dalam salad dan sandwic anda. Ia mengandungi jumlah yang tinggi dalam zat besi, kalium, kalsium, magnesium, karotenoid dan vitamin B, C, E, & K. Ianya seperti Kale, Bayam, Swiss Chard, Sayur Collard, Herba Pasli, Salad merah & hijau, Mustard dan Sayur-sayuran lobak.


 4. Tomato. Ia mengandungi karotenoid lycopene dan vitamin C yang tinggi dan sangat baik dimasukkan ke dalam sandwic, salad, sup dan sos pasta anda.


5. Kacang dan Peas. Ia mengandungi protien yang lebih tinggi daripada sayur-sayuran yang lain. Kacang dan peas boleh dimakan secara kukus atau mentah. Kacang dan peas juga mengandungi serat, folat, kalsium, zat besi, magnesium dan kalium. Ia boleh dicampur ke dalam sup, salad, sos pasta, dan dimakan terus pun boleh. Contohnya seperti Peas, Lentils, Soya, Lima Bean, Kidney Bean, Garbanzo Bean dan kekacang yang lain.


 6. Asparagus. Ia adalah sumber yang sangat baik dalam serat, vitamin A, C, K dan B kompleks terutamanya B6 dan folik. Asparagus hanya mempunyai 4 kalori per tangkai dan ia boleh dikukus dan membantu mengurangkan berat badan, radang dan kemurungan.

7. Makanan Allium. Contohnya seperti bawang putih dan bawang besar. Ia paling dikenali dengan sifat-sifat antibiotik semulajadi dan boleh membantu meningkatkan imuniti, mengurangkan keradangan dan jangkitan. Makanan Allium yang saya senaraikan lepas ini adalah yang paling berkhasiat untuk dimakan mentah dalam salad dan juga hebat untuk perasa bnyak hidangan yang dimasak. Contohnya Sayur Bawang, Bawang Merah, Scallions dan Bawang Putih.

8. Ubi Keledek dan keladi. Ia sangat kaya dengan karotenoid, vitamin A, B6, C, kalium,zat besi dan serat. Ubi keledek dan keladi sangat sedap apabila dibakar dan dimakan biasa(tanpa menggunakan mentega) atau dimasukkan ke dalam sup, casseroles dan dimasak secara kacau-goreng(stir-fries).

9. Lada Loceng(Bell Peppers). Ia adalh sumber kalium, serat, magnesium dan vitamin A, B, C, dan K. Lada manis ini adalah sangat sesuai untuk tambahan rasa kepda salad dan dimasak dengan makanan makanan secara kacau-goreng(stir-fried). Anda boleh memilih lada loceng dari pelbagai warna seperti Hijau, Kuning, Jingga dan Merah.


10. Buah Labu(Skuasy). Ia kaya dengan karotenoid, vitamin A dan C, kalium, magnesium dan serat. Skuasy boleh dihidangkan bersendirian atau ditambah kepada banyak hidangan.Anda boleh mulakan pemakanan anda setiap hari dengan menambah sayur-sayuran yang telah disenaraikan seperti diatas. Anda boleh makan sebahagian besar daripada sayur tesebut secara mentah, sebagai snek, ulam, dikukus atau sebagai hidangan utama, menambah ke dalam sup, salad, dan casseroles. Kemudian nikmati hidangan yang paling sihat dalam hidup anda. :-)

Top 10 Makanan Pembakar Lemak Untuk Mengurangkan Berat Badan

Jadi apakah makanan pembakar lemak yang terbaik untuk menurunkan berat badan?
Herba istimewa(special herb), rempah ratus atau kafein bancuhan(caffeine concoctions seperti teh dan kopi) sering kali dianggap sebagai makanan pembakar lemak. Makanan pembakar lemak yang terbaik adalah ia dapat mempercepatkan metabolisme anda untuk mengurangkan berat badan serta membantu anda membina otot dan kekal sihat. Metabolisme boleh menukarkan makanan yang anda makan menjadi tenaga yang anda perlukan untuk melakukan semua aktiviti yang anda lakukan. Daripada itu, makanan pembakar lemak akan mempercepatkan metabolisme dalam badan untuk mengurangkan berat badan dan ia menghasilkan tenaga yang tinggi untuk pembakaran kalori dalam badan anda. Mari kita lihat dibawah ini:

Top 10 Makanan Pembakar Lemak Untuk Mengurangkan Berat Badan

1.Yogurt Rendah Lemak.
Yogurt rendah lemak adalah sumber yang baik dan sihat dari segi protien dan kalsium. Ia terbukti boleh mempercepatkan metabolisme badan. Satu kajian mendapati bahawa seseorang yang mengamalkan diet dengan yogurt rendah lemak boleh kehilangan 2 kali lebih cepat mengurangkan berat badan. Ini disebabkan mereka mendapat sekurang-kurangnya 1,200mg kalsium sehari berbanding dengan orang yang kurang mendapat kalsium. 

2.Omega 3 Ikan.
Ia merupakan sumber protien yang sangat baik dan juga boleh mengurangkan berat badan. Omega 3 asid lemak juga dapat membantu membakar kalori dan menurunkan selera makan. 

3.Makanan Kekacang(Soy Foods).
Contohnya Edamame dan tauhu adalah makanan protien yang sihat dan membantu meningkatkan metabolisme dan menurunkan peratusan lemak badan anda. 

4.Daging Yang Tidak Berlemak.
Lemak pada daging itik dan ayam mesti dibuang, contohnya membuang dahulu kulit pada daging sebelum dimasak. Ia adalah satu makanan yang terbaik untuk pembakaran lemak kerana tubuh anda menggunakan lebih banyak kalori untuk mencerna. Hanya pastikan anda sentiasa memilih dada ayam tanpa berkulit untuk hasil yang terbaik. 

5.Telur.
Telur juga merupakan sumber protien yang seimbang yang sangat baik untuk membantu anda membakar lemak berlebihan. Ia juga dapat menahan otot anda semasa anda kehilangan berat badan. 

6.Cuka.
Ia menggunakan asid untuk membantu badan anda memecahkan lemak yang berlebihan. 

7.Buah-Buahan Jenis Limau.
Buah-buahan jenis limau terbukti untuk membantu meningkatkan tahap insulin dalam badan untuk membantu anda merasa kurang lapar. Buah lemon dan oren mengandungi serat, rendah kalori dan kadar air yang tinggi yang membantu mengurangkan berat badan anda. 

8.Cili.
Lagi pedas cili itu, lagi bagus kesannya. Ia merupakan makanan pembakar lemak yang boleh meningkatkan metabolisme anda dan membantu membakar kalori. 

9.Sayur-Sayuran dan Buah-Buahan Yang Sihat.
Anda boleh rujuk Top 10 Senarai Sayur-Sayuran Yang Sihat dan Top 10 Senarai Buah-Buahan Yang Sihat. Minum bayak air juga boleh menbantu membakar lemak dan menurunkan BMI anda. 

10.Bijirin.
Membantu memelihara kadar insulin yang rendah untuk meningkatkan metabolisme anda selepas anda makan. Tetapi, pastikan ddiri anda menjauhi daripada bijirin yang telah ditapis kerana ia boleh menyebabkan kadar metabolisme anda menjadi lambat dan membuatkan badan anda mula menyimpan lemak.

Saturday, January 2, 2010

Logo-logo Halal Pada Bungkusan dan Iklan????

Yang ada halal JAKIM pun masih ramai yang mempertikaikannya, kenapa jadi begitu? Sebagai contohnya premis restoren seperti kopitiam banyak yang dipertikaikan kehalalannya kerana ada makanan yang disediakan menggunakan sumber-sumber import yang tidak halal. Bagaimana restoren halal tetapi sebahagian makanan tidak halal pula???

Antara logo-logo halal yang kedapatan di Malaysia..??! Ada logo yang haram halalnya dan ada yang halalnya dari negara lain..Friday, January 1, 2010

Senarai Boikot Persatuan Pengguna Islam (PPIM) Ke Atas Produk Milik/Penyokong Yahudi

Bagaimana dengan kita? Boikot! Terus Boikot! atau anda mempunyai pandangan tersendiri. Alternatif lain dari pengeluar-pengeluar Islam sangat banyak memerlukan sokongan anda. Bantulah saudara-saudara kita. Belilah barangan keluaran saudara seIslam  yang sudah pasti lebih baik dan insyaallah halalan toyyibban.
-------------------------------------------------------------------------
Mengikut maklumat produk-produk ini adalah milik/penyokong Yahudi

Jika anda ada sebarang maklumat atau pertanyaan sila hubungi PPIM di Hotline:019-3591000

Tautan boikot ini dari laman PPIM http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/page.php?14 dan http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/yahudiboikot.htmlFriday, December 18, 2009

Halalan!

Apakah yang dikatakan halal?  Halal  bermakna yang dibenarkan merujuk kepada setiap urusan kehidupan tidak terhad  hanya kepada  makanan/minuman yang diizinkan malahan lain-lain perkara meliputi perjalanan hidup mengikuti prinsip undang undang Islam. Namun halal yang ditekankan sekarang ini lebih kepada bab makanan semata-mata. Bagaimana pula hal-hal berpakaian, sistem perundangan, kewangan, sosial, komunikasi dan sebagainya? Perkara halal dan haram sangat luas serta perlu difahami secara mendalam. Sesungguhnya Islam itu adalah suatu jalan hidup yang syumul untuk mencari keredhaan Allah s.w.t. Sebagaimana maksud hadis:

“Dari Abu Abdullah An-Nu’man bin Basyir r.a. katanya : saya telah mendengar Rasulullah SAW bersabda : ‘ Sesungguhnya yang halal itu terang ( jelas ) dan yang haram itu terang, dan di antara keduanya pula terdapat perkara-perkara yang syubahat ( tidak terang halal atau haramnya ) yang tiada diketahui oleh orang ramai. Orang yang memelihara dirinya dari perkara-perkara yang syubahat itu adalah seperti orang yang melindungi agama dan kehormatan dirinya. Orang yang tergelincir ke dalam perkara syubahat itu akan tergelincir masuk ke dalam perkara haram. Laksana seorang pengembala di pinggir sebuah tempat larangan. Hampir sangat ia menternak ke dalamnya (tempat larangan itu). Ketahuilah, bagi setiap raja ada tempat larangan, dan tempat larangan Allah itu adalah perkara-perkara yang diharamkanNya. Dan ketahuilah pada setiap jasad itu seketul daging. Andainya ia baik, baiklah seluruh jasad itu dan sekiranya ia rosak maka rosaklah seluruh jasad itu. Itulah hati."
[Riwayat Bukhari dan Muslim]

Ibnu Abbas, TranungDaily mengupaskan hadis di atas:

1. Muqaddimah
Perawi Hadis ini ialah Abu Abdullah An Nu’man bin Basyir , yang merupakan seorang Ansar dari suku Khazraj. Ibunya seorang sahabat dan juga saudara kepada Abdullah bin Rawahah. Ayahnya Basyir pernah meminta Rasulullah mengajarnya bersalawat (sebagaimana selawat dalam solat)

2. Halal dan Haram
Pengertian Halal di sisi Imam Syafie ialah “Apa2 yang tidak disebut oleh syarak tentang haramnya.” Manakala di sisi Imam Abu Hanifah pula ialah, “Apa2 yang disebut oleh syarak tentang halalnya.”
Perkara halal dan haram yang sudah jelas termaktub dalam Al Qur’an dan Sunnah tidak boleh dipertikaikan lagi. Sami’na wa ato’na…
Halal dan haram itu merangkumi aspek makan minum, pakaian,pekerjaan, muamalah dan segala aspek kehidupan.
Ada perkara haram yang meliputi zatnya sahaja dan ada yang meliputi zat dan kerana selainnya. Dan ada juga yang zatnya halal tapi haram kerana selainnya.

3. Perkara Syubhah
Perkara syubhah ertinya perkara yang berada dalam kesamaran, tidak jelas hukumnya sama ada halal atau haram. Biasanya ia disebabkan oleh faktor pertentangan dua dalil ataupun kerana tiada dalil/nas yang terang/sorih.
Kaedah menjaga diri daripada terlibat dengan syubhah adalah kaedah wara’.
Contoh zaman nabi: Kisah ketika Nabi s.a.w. bersama dengan isterinya Safiyyah di tempat awam. Ketika itu, 2 lelaki yang berlalu di situ ditahan oleh nabi untuk memberi penjelasan bahawa baginda bersama isterinya Safiyyah bagi mengelakkan sangkaan buruk.

4. Kawasan Larangan
“ Dan barangsiapa yang terjerumus dalam syubhah, ia terjerumus dalam perkara haram”, membawa dua pengertian:
Pertama , seseorang melakukan perkara haram tetapi ia menyangkanya halal. Kedua, seseorang melakukan perkara yang dekat dengan perkara haram. Umpamanya lelaki dan wanita yang bukan mahram berdua-duaan tanpa ikatan perkahwinan dikira melakukan perkara haram kerana ia boleh membawa kepada zina.
Contoh yang diberikan dalam hadis ialah penggembala yang menggembala ternakan berhampiran dengan tanah orang/kawasan larangan. Walaupun ternakan itu belum masuk secara terangan ke dalam kawasan itu, ia dikira syubhah dan sebagaimana dalam hadis, sesiapa yang melakukan syubhah , maka ia melakukan yang haram.
Ketahuilah bagi Allah juga ada kawasan larangannya iaitu segala perkara haram atau maksiat yang membawa kepada haram yang lebih besar.
Contohnya, kisah Bani Israel yang suka membunuh para nabi. Asalnya, mereka hanya menderhaka ajaran nabi-nabi mereka, yang akhirnya melampaui batas sehingga membawa kepada kufur dan membunuh para nabi.

5. Hati
Hati adalah Raja kepda anggota tubuh badan. Sekiranya hati baik, baiklah seluruh anggota. Sekiranya rosak, rosaklah anggota (melakukan maksiat).
Nabi bersabda; “Tidak lurus iman seseorang hamba sehinggalah lurus hatinya.”

6. Kaedah Fiqh
Ulama’ fiqh merumuskan satu kaedah berdasarkan kepada hadis ini iaitu “ Apa-apa yang membawa kepada haram, maka ianya juga adalah haram.”


Makanan Dari Sumber Halal

Penting memakan dari sumber halal adalah berdasarkan  sabda Rasululllah s.a.w.: “Mencari yang halal adalah fardhu (wajib) bagi setiap orang Islam.” (Riwayat Dailami)

1) Taat perintah dari Allah s.w.t..

Setiap perintah dari Allah s.w.t.,  ada hikmah disebaliknya dan ingatlah hidup di dunia ini adalah mencari keredhaanNYA jua.

Firman Allah:
Dan makanlah dari rezeki yang telah diberikan Allah kepada kamu iaitu yang halal lagi baik (al-Maaidah: 88)
 
Firman Allah:
Wahai manusia, makanlah apa yang ada di bumi yang halal lagi baik dan janganlah kamu mengikut jejak langkah syaitan kerana sesungguhnya syaitan itu ialah musuh kamu yang nyata” (Al-Baqarah 168).
2) Mengelakkan dari azab neraka (nauzubillah)

Maksud Hadis: Daging yang tumbuh daripada makanan yang haram, maka neraka lebih layak baginya. (Riwayat Thabrani)

Maksud Hadis: "Tidak akan memasuki syurga daging yang tumbuh daripada yang haram". (Riwayat Ahmad)


3) Punca doa  tidak dimakbulkan adalah dari makanan yang haram.

Orang yang makan makanan halal, doanya makbul berbeza dengan orang yang makan makanan haram, terhijab doanya dengan Tuhan.

Rasulullah bersabda:

“Betapa banyaknya orang yang rambutnya kusut-masai, badannya berdebu lantaran terlalu lama dalam pelayaran, makanannya dari yang haram dan pakaiannya dari yang haram, dan perutnya dipenuhi dari yang haram, diangkatkan kedua tangannya seraya berdoa: Wahai Tuhan! Wahai Tuhan! Bagaimana boleh Tuhan mengabulkan doanya.” (Riwayat Muslim)


Rasulullah bersabda; “Baguskanlah makanan engkau nescaya adalah engkau orang yang diperkenankan permintaan.” (Riwayat Thabrani)


4) Punca amalan tidak diterima.

Ibnu Abbas berkata bahwa Sa’ad bin Abi Waqash berkata kepada Nabi SAW, “Ya Rasululloh, doakanlah aku agar menjadi orang yang dikabulkan doa-doanya oleh Allah.” Apa jawaban Rasululloh SAW, “Wahai Sa’ad perbaikilah makananmu (makanlah makanan yang halal) niscaya engkau akan menjadi orang yang selalu dikabulkan doanya. Dan demi jiwaku yang ada di tangan-Nya, sungguh jika ada seseorang yang memasukkan makanan haram ke dalam perutnya, maka tidak akan diterima amalnya selama 40 hari dan seorang hamba yang dagingnya tumbuh dari hasil menipu dan riba, maka neraka lebih layak baginya.” (HR At-Thabrani)

Oleh itu, sewajarnya kita mengambil berat setiap rezeki dan makanan kita dari sumber yang halal dan menepati hukum syarak semoga kita sentiasa dilindungi dan dirahmati oleh Allah s.w.t.

Monday, November 9, 2009

DALAM PEMBIKINAN...!!!! AKAN DATANG!!! COMING SOON!!!